.
***
- Raudonasis vynas, pagamintas Sakartvele, Kakhetijos regione iš keturiuose vynuogynuose užaugintų ir rankomis skintų Zhghia, Cabernet Sauvignon, Saperavi, Akmetis Tsiteli, Shavi Rkatsiteli vynuogių.
- Zhghia (džhija) – reta autoktoninė veislė, kurios vyną gamina tik 4 vyndariai.
- Akmetis Tsiteli ir Shavi Rkatsiteli vynuogės kol kas auga tik dvejuose kolekciniuose vynuogynuose ir kiekvieno jų plotas ~0,5 ha.
- Vynuogynai yra maždaug 550 metrų aukšyje.
- Vyndariai – du broliai: Vakhtangi ir Merab Šatirišvili. Konsultantas – Renne Neuer. Atgaivinti senąsias šalies vynuoges, drąsiai ekspermentuoti ir nebūti įsitvėrus tik į tradicinės vyndarystės technologijas yra kasdienis vyndarių uždavinys.
- Pašalinus netinkamas uogas, visų rūšių vynuogės buvo išspaustos į vieną qvevri (kvevrį – į žemę įkastą molio amforą). Natūrali alkoholinė bei malolaktinė fermentacija vyko kartu su odelėmis be šakelių. Po to vynas perpiltas į nerūdijančio plieno talpas ir brandintas su vidutinio skrudinimo ąžuolo spiralėmis 2 mėnesius.
- Išpilstyta 350 butelių.
- Puikaus raudonųjų ir juodųjų uogų aromato ir skonio, vidutinio kūno vynas. Intensyvus burnoje, labai kompleksiškas, subalansuotas, apvalių taninų, subtilus. Pasižymi ilgu poskoniu, kuriame skleidžiasi šokolado, prieskonių niuansai.
- Dera su avienos, jautienos, veršienos patiekalais, troškiniais.
- http://shatiri.ge/
***
- Raudonasis vynas, pagamintas Sakartvele, Kakhetijos regione iš geriausių vynuogynuose užaugintų ir rankomis skintų Cabernet Sauvignon ir Saperavi vynuogių.
- Saperavi vynuogės skinamos Arkhiloskalo kaimelio teritorijoje, Dedoplistskaro apygardoje, o Cabernet Sauvignon - Kurdghelauri kaimelio vynuogynuose, Telavyje. Arkhiloskalo kaimas įsikūręs tolimiausioje pietrytinėje Kachetijos dalyje.
- Vynuogynai yra maždaug 700 metrų aukšyje.
- Vyndariai – Vakhtangi ir Merab Šatirišvili. Konsultantas – Renne Neuer.
- Pašalinus netinkamas uogas, visų rūšių vynuogės buvo išspaustos į vieną qvevri (kvevrį – į žemę įkastą molio amforą). Natūrali alkoholinė bei malolaktinė fermentacija vyko kartu su odelėmis be šakelių kontroliuojamoje temperatūroje be pridėtinių mielių. Po to vynas perpiltas į nerūdijančio plieno talpas ir brandintas su vidutinio skrudinimo ąžuolo spiralėmis 2 mėnesius.
- Išpilstyta 550 butelių.
- Puikaus raudonųjų ir juodųjų uogų aromato ir skonio, pilno kūno, ryškių taninų vynas. Intensyvus burnoje, labai kompleksiškas, subalansuotas, subtilus, pasižymi ilgu poskoniu.
- Dera su avienos, jautienos, veršienos patiekalais, žvėrienos troškiniais.
- http://shatiri.ge/
***
- Raudonasis vynas, pagamintas Sakartvele, Kakhetijos regione iš Vazisubani vynuogynuose užaugintų ir rankomis skintų Zhghia, Cabernet Sauvignon ir Saperavi vynuogių. Zhghia (džhija) – reta autoktoninė veislė, kurios vyną gamina tik 4 vyndariai.
- Vazisubani apeliacija išsiskiria ypač aukštos kokybės raudonaisiais vynais dėka vyraujančio “terroir” - po humusingu viršutiniu sluoksniu guli sąnašiniai kalkakmenio, baltojo molio, juodojo skalūno klodai.
- Klimatas kontinentinis, santykinai šiltas. Vynuogynai yra maždaug 550 metrų aukšyje.
- Vyndariai – Vakhtangi ir Merab Šatirišvili. Konsultantas - Renne Neuer.
- Pašalinus netinkamas uogas, visų trijų rūšių vynuogės buvo išspaustos į vieną qvevri (kvevrį - į žemę įkastą molio amforą) ir fermentuotos bei maceruotos su odelėmis, be šakelių 25 dienas kontroliuojamoje iki 24°C temperatūroje be pridėtinių mielių. Malolaktinė fermentacija vyko kvevryje maceruojant dar dvi savaites. Tuomet vynas perpiltas į plieno cisterną ir po dviejų savaičių, pašalinus nuosėdas, du mėnesius brandintas su vidutinio skrudinimo prancūziško ąžuolo spiralėmis.
- Sulfitai: 36 mg/l
- Išpilstyta 1400 butelių.
- Puikaus raudonųjų ir juodųjų uogų aromato ir skonio, pilno kūno vynas. Intensyvus burnoje, labai kompleksiškas, subalansuotas, subtilus, pasižymi ilgu poskoniu.
- Dera su avienos, jautienos, veršienos, žvėrienos patiekalais.
- http://shatiri.ge/
***
-
Raudonas vynas, pagamintas Sakartvele, Kakheti regione iš ekologiniame ūkyje užaugintų ir rankomis skintų Saperavi vynuogių.
-
Vyninės steigėjas fizikas Nukri Kurdadze. 1999 – 2014 m. dirbo Pernod Ricard Rouss “Wine brand ambassador”. Nukri vienas pirmųjų pradėjo vystyti ekologinę vyndarystę Sakartvele ir 2014-ais, išleidęs pirmąjį komercinį vyną, greitai atsidūrė Sakartvelo vyndarių olimpe.
-
Vynuogynas yra suskirstytas į atskirus plotelius ir iš kiekvieno plotelio pagaminama iki 1.500 l. vyno. Ploteliai ir qvevri yra sužymėti numeriais. Šis vynas pagamintas iš 11-o ploto vynuogių trijuose vienas po kito vyndarystės proceso metu naudotuose qvevri, ir irgi pažymėtuose 11 nr.
-
Vynas maceruotas 4 sav., po to praleido 8 mėn. Qvevri (molinės amforos). Nebrandintas ąžuolo statinėse.
-
Potencialas - iki 2030 metų.
-
Elegantiškas, puikaus balanso vynas. Dominuoja slyvų, vyšnių, tamsių uogų aromatai. Ilgas poskonis.
-
Dera su žvėrienos patiekalais, mėsos troškiniais, laukine paukštiena, riebesniais sūriais.
***
-
Intensyvios rubino spalvos raudonas vynas, pagamintas Sakartvele, Kakheti regione iš 100% Saperavi vynuogių.
-
Vyninę 2015 m. įkūrė Irakli Topuria, Tarptautinio Bakalaureato ir International House mokyklų steigėjas, “apsėstas“ Sakartvelo vyno populiarinimu. Vyndarys – Temuri Dakišvili, garsiojo vyndario Giorgi Dakišvili sūnus, baigęs vyndarystės mokslus Vokietijoje, sujungiantis tradicinę kartvelišką ir šiuolaikinę vyndarystes.
-
Vynmedžiai - 20-25 metų amžiaus. Vynuogės nuskintos rugsėjį. Fermentacija su odelėmis truko 3 savaites nerūdijančio plieno talpose. Jose vynas vėliau brandintas dar keletą mėnesių.
- Nenufiltruotas.
-
Ryškių taninų, vidutinio svarumo, elegantiškai vaisiškas, išlaikęs gaivumą ir minerališkumą vynas, kuriame ryškūs vyšnių, laukinių miško uogų, granatų niuansai.
-
Dera su mėsos užkandžiais, su riebesnės tekstūros sūriais, laukinės paukštienos patiekalais, griliuota vištiena.
***
-
Šviesios šiaudų spalvos baltas vynas, pagamintas Sakartvele, Kakheti regione, iš Tsinandali apeliacijoje užaugintų Rkatsiteli ir Mtsvane (regione vadinamų Kakhuri Mtsvane) vynuogių.
-
Po 24h maceracijos su žievelėmis žemoje temperatūroje ir fermentacijos, mažesnioji dalis vyno kurį laiką brandinta su mielėmis "sur lie".
-
Gaivus, minerališkas, gerai subalansuotas vynas, kuriame dominuoja gėlių, žalių vaisių, mineralų, ramunėlių, žalių obuolių ir kriaušių aromatai.
-
Dera su šviežiomis salotomis, lengvais užkandžiais, baltos žuvies patiekalais.
***
-
Sodrios gintaro spalvos oranžinis vynas, pagamintas Sakartvele, Kakheti regione iš Rkatsiteli ir Mtsvane (Kakheti vadinamų Mtsvane Kakhuri) vynuogių, užaugintų Vazisubani apeliacijoje 500 m. aukštyje virš jūros lygio.
-
Dėl gamybos metodo vynas neklasifikuojamas kaip Vazisubani PDO apeliacijos vynas.
-
2013 metais vyndarys Lado Uzunashvili kartu su verslininkais Mamuka Khazaradze ir Badri Japaridze atkūrė Vazisubani dvarą ir pristatė novatorišką 'Georgian Sun' vynų liniją.
-
Vynas fermentuotas 1 mėn. su odelėmis be šakelių qvevri (molinės amforos) ir tuomet kartu su odelėmis brandintas plieno talpose dar 5 mėn.
-
Intensyvaus kvapo, minerališkas, švelnių taninų vynas, pasižymintis džiovintų vaisių (ypač persimonų ir persikų), figų uogienės aromatais.
-
Dera su baltos mėsos, raudonos žuvies patiekalais, brandesniais sūriais, saldžiarūgščiais azijietiškais patiekalais.
***
-
Raudonas vynas, pagamintas Sakartvele, Kakheti regione iš rankomis skintų Sapervi vynuogių. Šiam vynui vynuogėsskinamos nuo 35m. amžiaus vynuogynų, augančių 550 m. aukštyje Shalauri miestelyje, Telavi miestelio apylinkėse.
-
G. Solomnišvili priklauso Sakartvelo vyndarių elitui, dirbęs vyriausiuoju vyndariu geriausioje komercinėje gamykloje, dabar gaminantis vyną iš savo vynuogynuose užaugintų uogų. Vyninė įsikūrusi Telavi miestelyje.
-
Maceracija ir spontaninė fermentacija vyksta qvevri (molinėse amforose), vėliau vynas 8 mėnesius bręsta prancūziško ąžuolo statinėse.
- Išpilstomas į butelius nenufiltruotas.
-
Pilno kūno, apvalių taninų vynas. Dominuoja laukinių gervuogių, sunokusių vyšnių, slyvų, tabako, šokolado, prieskonių aromatai. Puikus balansas, ilgas poskonis.
-
Dera su kietaisiais sūriais, mėsos patiekalais, ypač aviena.
***
-
Raudonas vynas, pagamintas Sakartvele, Kakheti regione iš Sapervi Budeshuri vynuogių. Saperavi klonas subręsta 2 sav. anksčiau, o skonyje pasižymi didesniu subtilumu ir švelnumu. 35 metų amžiaus vynuogynas auga 550 m. aukštyje.
-
G. Solomnišvili priklauso Sakartvelo vyndarių elitui, dirbęs vyriausiuoju vyndariu geriausioje komercinėje gamykloje, dabar gaminantis vyną iš savo vynuogynuose užaugintų uogų. Vyninė įsikūrusi Telavi miestelyje.
-
Maceracija vyksta qvevri (molinėse amforose), vėliau vynas 18 mėnesių bręsta prancūziško 225 l. ąžuolo statinėse.
-
Pilno kūno, apvalių taninų vynas. Aromate dominuoja laukinių gervuogių, mėlynių, slyvų, pipirų aromatai. Puikus balansas, ilgas poskonis.
-
Dera su laukine paukštiena, kietaisiais sūriais.
***
-
Tamsios granatų spalvos raudonas, pusiau saldus vynas, pagamintas iš rankomis skintų Saperavi vynuogių, užaugintų Kakheti regione Kindzmarauli apeliacijoje. Vynuogės bręsta pietinių Kaukazo kalnų šlaituose esančiuose vynuogynuose 250 - 500 metrų aukštyje virš jūros lygio.
-
Mtevino - naujos kartos, neseniai įkurta vyninė. Vyninės savininkai broliai Nika ir Levan Zautashvili ir vyndarys Tornike Chakvadze vadovaujasi tiek europietiškomis, tiek senomis Sakartvelo vyno gamybos technologijomis.
-
Po 24 valandų šalto maceravimo proceso alkoholinė fermentacija sustabdoma atitinkamoje temperatūroje.
-
Elegantiškas, natūraliai vidutiniškai saldaus skonio vynas. Skonyje dominuoja juodieji serbentai, mėlynės, gervuogės. Ilgas poskonis.
-
Dera su sūriais, troškiniais, aštresniais patiekalais.
***
-
Šviesios šiaudų spalvos baltas vynas, pagamintas Sakartvele, Kakheti regione iš rankomis skintų Rkatsiteli vynuogių.
-
Mtevino - naujos kartos, neseniai įkurta vyninė. Vyninės savininkai broliai Nika ir Levan Zautashvili ir vyndarys Tornike Chakvadze vadovaujasi tiek europietiškomis, tiek senomis Sakartvelo vyno gamybos technologijomis.
-
Po 24 valandų maceracijos vynas fermentavosi apie mėnesį plieninėse talpose.
-
Lengvas, minerališkas vynas išsiskiria savo maloniais vaisiškais tonais, harmoningu skoniu.
-
Dera su salotomis, daržovėmis, sūriu ir jo patiekalais, jūros produktais.
- http://mtevino.ge/en
***
-
Šiaudų spalvos baltas vynas, pagamintas Sakartvele, Kakheti regione iš rankomis skintų Rkatsiteli ir Mtsvane (Kakheti regione vadinamų Kakhuri Mtsvane) vynuogių, užaugintų Manavi apeliacijoje.
- Manavi PDO apeliacijos taisyklės vyno gamybai leidžia naudoti iki 15% Rkatsiteli vynuogių, tačiau Marnaveli naudoja tik Mtsvane uogas.
-
Fermentacija vyksta nerūdyjančio plieno talpose. Vėliau kurį laiką bręsta buteliuose.
-
Gaivus, vaisiškas, gerai subalansuotas, malonios rūgšties vynas.
-
Dera su įvairiomis salotomis, jūros gėrybėmis, baltos žuvies patiekalais, minkštais sūriais.
***
- Raudonas vynas, pagamintas Sakartvele, Kakheti regione iš Sapervi vynuogių. 25 metų amžiaus vynuogynas auga 450 m. aukštyje.
-
G. Solomnišvili priklauso Sakartvelo vyndarių elitui, dirbęs vyriausiuoju vyndariu geriausioje komercinėje gamykloje, dabar gaminantis vyną iš savo vynuogynuose užaugintų uogų. Vyninė įsikūrusi Telavi miestelyje.
-
Vynuogės skintos rugsėjo gale, atskirtos nuo šakelių, sutraiškytos ir supiltos į qvevri (molinėse amforose). Spontaninė fermentacija truko 3 sav., po to maceracija qvevri dar 3 sav. Vėliau vynas perpiltas į plieno talpas, kur vyko malolaktinė fermentacija. Tuomet 8 mėn. brendo vidutinio skrudinimo Bordeaux statinėse.
-
2017 m. derliaus rodikliai: Rūgštis-4,8 g/l, Cukrus-3,04 g/l, Sulfitai-33 mg/l.
-
Aromate dominuoja laukinių gervuogių, mėlynių, slyvų aromatai, prieskonių, odos, šokolado natos. Puikus sodrumo, sausumo, gaivios rūgšties balansas. Tvirti, bet sunokę taninai dar labiau pabrėžia vyno eleganciją.
-
Dera su žvėriena, griliuota ėriena, jautiena.
***
-
Gilios rubino spalvos raudonas vynas, pagamintas Sakartvele, Kakheti regione, pagamintas iš labiausiai paplitusių šiame regione Saperavi vynuogių.
-
Nedidelis Saperavi vynuogynas, pasodintas 1990 m. Vyninę 2015 m. įkūrė Irakli Topuria, Tarptautinio Bakalaureato ir International House mokyklų steigėjas, “apsėstas“ Sakartvelo vyno populiarinimu. Vyndarys – Temuri Dakišvili, garsiojo vyndario Giorgi Dakišvili sūnus, baigęs vyndarystės mokslus Vokietijoje, sujungiantis tradicinę kartvelišką ir šiuolaikinę vyndarystes.
-
Fermentacija ir brendimas vyko nerūdyjančio plieno statinėse.
-
Pakankamai svarus, šilkinių taninų ir gerai subalansuotas, pasižymintis sunokusių vyšnių, gervuogių, tamsių slyvų bei juodųjų pipirų aromatais, kompleksiško skonio ir poskonio vynas.
-
Dera su griliuotais mėsos patiekalais, troškiniais, kietaisiais sūriais.
***
-
Intensyvios gintaro spalvos oranžinis vynas, pagamintas Sakartvele, Kakheti regione, Akhmetos apeliacijoje iš baltųjų Kisi vynuogių, nokstančių 500 m. virš jūros lygio. Vynuogynai pasodinti tarp 1995 m. - 2000 m. ir priklauso Chateau Mere vyninei, kurią valdo vyndarys Zviad Gurashvili.
-
Maceracija molinėse talpose (Qvevri) trunka 5,5 mėnesio.
-
Vynas šiek tiek minerališkas, subalansuoto skonio, kvepia abrikosais, medumi, melionais, apelsinų žievele.
-
Vynas dera su paukštienos, sodresniais žuvies patiekalais, kietųjų sūrių, džiovintų vaisių.
***
-
Granato spalvos raudonas vynas, pagamintas Sakartvele, Kakheti regione, Napareuli mikro zonoje iš Shiraz (Syrah) vynuogių, užaugintų Saniore kaimelio apylinkėse. Vyninę tik 2015 metais įkūrė Avtandil Antadze.
-
Vynuogės buvo atskirtos nuo šalkelių, sutraiškytos ir patalpintos į klasikines molines talpas (Qvevri). Natūrali fermantacija truko 12 dienų ir dar 1 mėnesį buvo tęsiama maceracija. Per tą laiką įvyko ir natūrali malolaktinė fermentacija. O tuomet vynas 6 mėnesius brandintas 225 l talpos prancūziškose ąžuolo statinėse.
-
Pagaminta ~5000 butelių.
-
Elegantiškas, šilkinių taninų ir glotnios rūgšties gana vaisiškas vynas. Aromate ir skonyje dominuoja prieskonių, miško uogų, vanilės natos, švelnūs šokolado niuansai.
-
Pukiai dera su laukinės paukštienos ir žvėrienos, avienos patiekalais, makaronais.